Image

Jongeren, Sport en Alcohol

Het gebruik van alcohol door jongeren is de laatste tijd erg in het nieuws. Op TV en in kranten en bladen wordt veel aandacht aan dit onderwerp besteed. Halverwege 2008 is een project ‘alcohol en drugs’ gestart in o.a. de gemeente Overbetuwe, Lingewaard en Rijnwaarden. Het doel van dat project is om het gebruik van alcohol en drugs door jongeren te verminderen. Overbetuwe heeft de medewerking van de sportverenigingen gevraagd om dit doel te bereiken.

Bekend is dat veel sporters na de wedstrijd graag een pilsje of een ander drankje drinken. Daar is niets mis mee. Belangrijk is dat er verantwoord met alcohol wordt omgegaan. Dat betekent ondermeer dat er geen alcohol geschonken mag worden aan jongeren onder de 16 jaar. Dit is wettelijk geregeld.

Het drinken van alcohol op jonge leeftijd is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot schade voor de ontwikkeling van de hersenen. Jongeren die vroeg beginnen met het drinken van alcohol hebben meer kans om later verslaafd te raken aan alcohol. Bekend is dat een kind dat voor zijn 15e begint met stevig drinken, 4 keer zoveel kans heeft op alcoholverslaving als een puber die na zijn 15e voor het eerst drinkt.

Daarnaast zijn jongeren extra gevoelig voor alcohol waardoor ze meer risico lopen op alcoholvergiftigingen. Het zo lang mogelijk uitstellen van alcoholgebruik komt de ontwikkeling van jongeren dan ook ten goede. ETV de Helster wil daar aan meewerken. Op 23 september 2009 hebben wij, samen met andere sportverenigingen en de gemeente, een overeenkomst ondertekend waarin afgesproken is wat verenigingen zullen oppakken en wat de gemeente doet om samen het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen.

Nuchter sporten scoort!
Het drinken van alcohol op jonge leeftijd is schadelijk voor de gezondheid en kan bijvoorbeeld leiden tot hersenschade. Het beste is daarom als jongeren alcoholgebruik zo lang mogelijk uitstellen, in ieder geval tot hun 16e.
Jongeren komen ook in de sportkantine in aanraking met alcohol. Sportverenigingen hebben daarom regels op papier staan over de schenktijden, leeftijdsgrenzen, het toezicht op de verkoop aan jongeren onder de 16 jaar, etc. Het stellen van duidelijke regels en het naleven van die regels helpt om het alcoholgebruik van jongeren uit te stellen. Dit geldt zowel thuis als ook in de sportkantine.

Sport bouwt op, alcohol breekt af
Sport en alcohol zijn geen goede combinatie. Alcohol voor het sporten verslechtert de sportprestaties en na het sporten versterkt het de vermoeidheid. Dit komt omdat alcohol drinken, zelfs een klein beetje, de werking van de bloedvaten, hart en lever beïnvloedt. Alcohol verwijdt de bloedvaten. Het hart moet hierdoor harder werken om de spieren van bloed en zuurstof te voorzien. Je raakt hierdoor sneller uitgeput. Verder geeft de lever voorrang aan de afbraak van alcohol en heeft geen tijd voor de afvoer van melkzuur, een afvalstof die vrijkomt bij inspanning. Gevolg van dit alles is dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, waardoor de prestaties achteruit gaan en spierpijn kan ontstaan, die wel 12 tot 15 uur kan duren. Alcohol en sport gaan dus niet goed samen: wat sport in het lichaam opbouwt, breekt alcohol weer af. Af en toe een biertje mag, maar in combinatie met sport is dit geen goed idee.
Onze vereniging wil jongeren op een sportieve manier met alcohol om laten gaan. Wij hebben daarom samen met gemeente Overbetuwe in 2009 de overeenkomst “Alcohol? Niet te vroeg, niet te vaak, niet te veel!” ondertekend en ondersteunen daarmee het regionale project ‘Jongeren, alcohol en drugs’. Wil je meer weten over dit project, kijk dan op www.overbetuwe.nl/jongerenalcoholendrugs.

Meer informatie.
Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op www.alcoholinfo.nl. Bij de alcohol infolijn 0900 500 20 21 (€ 0,10 p/m) kunt u terecht voor informatie en vragen over alcohol en alcoholgebruik, een (anoniem) telefonisch gesprek met een medewerker, het bestellen van brochures en het beluisteren van hulpadressen.